Logo

Description

Door Voedsel Anders

In Nederland ontpoppen zich steeds meer initiatieven van boeren en burgers. Ze willen meer dan wordt aangedragen door overheden. Ze willen een landbouw die minder schadelijk is voor het milieu en die gezonder voedsel voortbrengt. Een landbouw die de natuur en het leven van boeren en burgers kan verrijken. Deze initiatieven zijn divers. Het zijn tuinders die burgers zelf laten oogsten, melkveehouders die bomen en kruiden in de wei planten, akkerbouwers die direct aan lokale bakkers leveren, boerderijen waarin burgers aandeelhouders worden en meer. Samen vormen ze de beweging voor agroecologie.

In agroecologie wordt vooruitgang niet gezocht in meer winst of productie maar in het verbeteren van samenwerkingen tussen boeren, burgers en de natuur. Agroecologie zet zich niet alleen in voor natuurinclusief boeren maar ook voor toegang tot land, solidaire markten en de emancipatie van boeren en andere gemarginaliseerde groepen.

Op dinsdag 12 januari nemen we je mee op een ontdekkingsreis in de agroecologie. Samen met diverse initiatieven verkennen we hoe verschillende principes van agroecologie in de praktijk worden gebracht, wat de uitdagingen zijn en hoe we toe kunnen werken naar systeemverandering. Ben je benieuwd naar agroecologie? Of wil je ermee aan de slag? Mis deze webinar dan niet!

Webinar georganiseerd door Toekomstboeren, Voedsel Anders en de Federatie van Agroecologische Boerenorganisaties. De webinar wordt gesponsord door Agroecology Europe.

Livestream via Facebook @agroecologyeurope

Sprekers

Piet van IJzendoorn is voorzitter van de vereniging van Biodynamische landbouw en oprichter van de Zonnehoeve, een landbouwcollectief met akkerbouw, melkvee, tuinderij, bakkerij, zorg en webwinkel.

Doetie Trinks runt een kleinschalige geitenhouderij waar ze met behulp van micro-organismen de bodem en geiten gezond houdt. Voor haar kaas, die ze zelf maakt en vermarkt, heeft ze meerdere prijzen gewonnen.  Op de biobeurs won ze de prijs voor meest succesvolle nieuwkomende boer.

Jolke de Moel is bestuurslid van Toekomstboeren en tuinder op de Kattendorfer Hof. Met 700 oogstaandeelhouders, winkels in grote steden en een assortiment van zuivel, vlees, graan en groente is de Kattendorfer Hof een van de grootste CSA-boerderij in Europa.

Alies Fernhout was tuinder op zorgboerderij De Boterbloem in de Luktemeer. Sinds 2017 voert ze samen met anderen van Platform Behoud Luktemeer een felle strijd tegen de gemeente Amsterdam voor het behoud van de historische boerderij en omliggende grond.

Kees van Veluw is agroecoloog aan de Wageningen Universiteit en het Louis Bolk InstituutOok is hij voorzitter van de consumentenvereniging van de biologische boerderij Veld en Beek dat met een uniek zelfbedieningssysteem werkt en  waar leden aandeelhouder worden in de veestapel door ‘koedelen’ te kopen.

Moderatie door Klarien Klingen (Tuinderij de Wilde Peen, Federatie van Agroecologische Boerenorganisaties)

Foto: de Kattendorfer Hof

Deze webinar is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie en van Fondation de France.

 

More information

Register here

2193 members are now active on 4returns.earth, connecting, sharing their field experiences, and creating new opportunities and initiatives together.

Join us by signing up as a member, or follow our work in the newsletter

Related Events

All events

Crash course regenerative agriculture 14-19 October

events

Spain (Región de Murcia)

14 October 2024 – 19 October 2024

mobilising people, regenerating farms

0 users attending

More related resources

Designing Resilient Regenerative Systems – a MOOC series

courses

3-5 hours per week, each MOOC taking between six and eleven weeks of time, including brake weeks

governance and stewardship, regenerating farms, restoring nature

0 users attending

Kindling trust Farmstart Incubator

courses

regenerating farms

Kindling Trust

0 users attending

Cool Farm Tool

toolbox

mapping & analytical tool

regenerating farms

0 users attending

Soil is a living organism

Soil is a living organism

toolbox

educational tool

regenerating farms, restoring nature

0 users attending

Tag a friend?